Mustikat sisältävät runsaasti kuitua, kaliumia ja A-, C- ja K-vitamiineja. Valitettavasti joissain tapauksissa, jos käytät tiettyjä reseptilääkkeitä mustikoilla voi olla haittavaikutuksia, kuten maha-suolikanavan häiriöitä, hypoglykemiaa ja lisääntynyt verenvuotoriski, Jos olet terve, mustikoiden syöminen tasapainoisen ruokavalion osana ei todennäköistä aiheutta minkäänlaisia haittavaikutuksia. Jos sinulla on terveydellisiä ongelmia, tarkista ain lääkäriltäsi, ennen kuin lisäät mustikoita ruokavalioon.

Salisylaattiherkkyys

Salisylaattiherkkyys

Mustikat sisältävät suuria määriä salisylaatteja – aspiriinin aktiivista aineosaa, jota esiintyy luonnollisesti myös monissa kasveissa. Salisylaatit voivat aiheuttaa haittavaikutuksia ihmisille, jotka ovat erityisen herkkiä heille. Tällöin oireita voi olla ihottuma, päänsärky tai monia maha-suolikanavan oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua, turvotusta, kaasun kerääntymistä, ripulia ja ummetusta. Mustikkamehussa on erityisen paljon salisylaatteja! Mustikoiden syöminen pieninä määrinä voi kuitenkin lievittää joitakin kipuja ja epämukavuuksia, jotka liittyvät salisylaattien nauttimiseen.

Verenvuodoriski

Mustikka sisältää 29 mikrogrammaa K-vitamiinia / annos , mikä tekee niistä niinsanotun “keskipitkän” K-vitamiiniruoan. K-vitamiinilla on useita tärkeitä toimintoja kehossa, mukaan lukien veren hyytymisen sääteleminen ja luutiheyden ylläpitäminen. Ihmisiä, jotka ottavat reseptilääkkeitä, kannustetaan yleensä tarkistamaan ja ylläpitämään rittävät  K-vitamiinin tasot päivittäin. K-vitamiinirikasten ruokien äkillinen lisääminen tai vähentäminen kysymättä lääkäriltäsi muutoksia reseptilääkkeisiin tarkoitettuihin verenohennusannoksiin voi johtaa lisääntyneeseen verenvuotoriskiin.

Hypoglykemia mustikkalehdistä

Mustikka voi alentaa verensokeriarvoja diabeetikoilla. Tarkkaile matalan verensokerin merkkejä (hypoglykemia) ja seuraa verensokeriasi huolellisesti, jos sinulla on diabetes ja käytät mustikkatuotteita. Diabeteslääkkeidesi annosta saatetaan joutua säätämään lääkärisi toimesta. Tarkista aina lääkärisi kanssa ennen mustikkatuotteiden lisäämistä (mukaan lukien mustikkalehdet) ja seuraa verensokeriasi huolellisesti. Mustikan syöminen on todennäköisesti turvallista diabeetikoille; 1 kupillinen annos sisältää 21 grammaa hiilihydraatteja. Diabetes on tyyppi endokriinisistä ja aineenvaihduntataudeista, jotka johtuvat absoluuttisesta puutteesta (tyyppi I) tai insuliinin erityksen suhteellisesta puutteesta, jolle on ominaista hyperglykemia sekä komplikaatiot, kuten silmien, munuaisten, sydämen ja verisuonten krooninen heikkeneminen.

Tahrat hampaissa 🙂

Tahrat hampaissa

Mustikat ovat yksi yleisimmistä syyllisistä jos havaitset tahroja hampaissasi!. Syöt mustikoita tuoreina, jäädytettyinä, mehuna tai säilöttyinä hyytelöissä tai hilloissa, syvän sininen sävy voi värjätä hammaskiiltoasi. Värjäysvaikutusta voi olla mahdollista torjua juomalla vettä tai maitoa mustikoiden syömisen jälkeen. Juo maitoa hapon neutraloimiseksi ja hampaasi pitämiseksi vahvoina. Kovan juuston tarjoaminen mustikoiden syömisen jälkeen voi myös olla hyödyllistä helmenvalkoisen hymyn ylläpitämiselle.